diumenge, 19 de maig del 2013

WiiU

Hola de nou a tots i a totes.


Fa ja gairebé mig any que va eixir en les nostres terres la nova consola de Nintendo, la WiiU. Són molts els comentaris i les crítiques que s'han fet de la consola, alguns molt coherents i altres fets per gent que no té ni idea. Jo, sempre he sigut una persona que no li agrada parlar fins que no he provat les coses, però no fa gaire, un amic es va animar i la va comprar, així què mig any després parlaré sobre la WiiU.

La WiiU és una d'aquestes consoles que realment no saps en que estaven pensant els dissenyadors qual la van fer. No és una mala consola, però no és tecnologia punta. Estem parlant d'una consola la qual és un poc més potent que les consoles d'actual generació com la Ps3 i Xbox360, però amb la novetat d'una tauleta tàctil la qual farà de comandament principal. Aquest comandament suposadament és l'al·licient més important de la consola. Sí en la Wii la gracia era el comandament amb el moviment, WiiU és aquest comandament el qual dóna una pantalla nova al joc.

La idea no és dolenta, però no es gaire innovadora. A la Game Cube ja teníem una opció pareguda. Jocs com Final Fantasy Crystal Chronicles o Zelda Four Swords tenien l'opció de poder jugar-lo amb una Game Boy Advance connectada mitjançant un cable. El Zelda era el més suculent ja què al jugar amb amics, quan un es ficava dins d'una casa o una cova, l'acció del joc es veia en la pantalla de la Game Boy. Això feia que els altres jugadors no hagueren de aturar la partida esperant que acabara. El mateix passava amb l'inventari, mentre el joc principal es donava en el televisor, l'inventari de cada jugador es veia a la pantalla de la consola portàtil. A banda d'aquesta funció, WiiU també te la funció de poder jugar només amb el comandament, sense fer falta cap televisor. És a dir, poder jugar a la consola mentre algú vol veure qualsevol cosa al televisor. Aquesta idea és molt bona, però no es pot fer en tots els jocs. Dels 3 jocs que he provat, tan sols un tenia aquesta opció. També s'ha de dir que no et pots moure de l'habitació on està la consola o perdràs la senyal. Vaig intentar jugar en l'habitació del costat i es perdia la senyal cada dos per tres.

Llevat el comandament (pot donar molt de joc) parlem de la consola en general i de la situació que viu. Honestament, crec que aquesta consola hauria d'haver eixit fa cosa de 3 anys o haver fet més potent la consola. M'explique, la forma de jugar a la consola m'encanta, tot i què el comandament es força incòmode, la idea de la tauleta m'agrada moltíssim, però a la consola li falta molta potència. La jugada amb la Wii va eixir de categoria, es a dir una consola no gaire potent però amb unes mecàniques de joc diferents. Amb WiiU no crec que passe el mateix. Ací ja no utilitzarem el comandament de Wii, ara es jugarà com s'ha fet tota la vida, assegut al sofà. Això que vol dir, que si fan una consola per captar als jugadors de tota la vida, aquestos voldran més potència a l'hora de poder jugar i no quedar-se amb un joc que sembla de la generació passada.

N'hi han molts comentaris sobre el tema dels gràfics. Ja els vaig escoltar fa 6 anys (que tan poc queda) i els continue escoltant a dia de hui per defensar els jocs d'aquestes consoles. Comentaris del tipus “els gràfics no són importants el que importa és la jugabilitat”. No diré que no em pareix un bon comentari, però no el defense i més havent jugat en aquestos sistemes. Si tenim un joc amb una bona mecànica, una bona banda sonora i uns gràfics que lleven el sentit, el preferisc a un que tan sols té una bona mecànica. Amb Wii vaig gaudir de molts bons jocs (no vull mentir, soc molt fan de Nintendo) com Muramasa, Metroid Other M, Resident Evil 4, New Super Mario Bros, The House of the Dead Overkill, etc. Però el comandament tan meravellós va fer que deixara de jugar. Jocs tan meravellosos com Mario Galaxy 1 i 2, Els dos Zelda, No More Heroes 1 i 2. Amb aquestos jocs, em donaven igual els gràfics, però la jugabilitat era nefasta i això em va fotre molt, perquè jocs com el Zelda Skyward Sword pense que és un dels millors de la saga per la seua història, el disseny de nivells i la banda sonora, però amb el seu comandament tan dolent no el vaig poder acabar de jugar.

Quan vaig veure per primera vegada la WiiU em va agradar moltíssim. Per això em dóna molta llàstima quan veig noticies del tipus “Unreal 4 i Frostbite 3 no seran compatibles amb WiiU”, “EA i Avalanche Studios no li donaran suport”, “Fifa 14 no eixirà a les consoles de Nintendo” o la més trista de totes ve quan la creadora Silicon Studio diu que ja han arribat al màxim que pot oferir la consola. De veritat? En 6 mesos ja dieu què no es podran fer gràfics ni mecàniques millors? Espere que tan sols siga especulació i això no siga de veritat, perquè si és així, li augure un mal futur, i això no m'agrada gens.

Però no tot són males noticies, per exemple SEGA ha signat exclusivitat amb Nintendo, i els futurs Sonics tan sols els podrem jugar amb aquesta consola. Bayonetta 2 també serà exclusiu (encara que no es sàpiga res d'ell) a banda dels Zelda, Mario, Metroid, etc, que encara que són tots iguals, no deixen de ser jocs fantàstics a més de que segur Nintendo farà un bon treball amb el nou comandament.

Amb tot això que vull dir? Després d'haver estat uns dies provant minuciosament la consola, puc dir que no està malament del tot, però què no serà la meua consola preferida de la nova generació. A més Sony ha copiat el funcionament del comandament mitjançant la portàtil Ps Vita i Microsoft ja a començat a fer coses amb Smart Glass mitjançant qualsevol telefon intel·ligent o tauleta digital. Potser tardaré un any més en comprar-la, New Super Mario Bros U i Zombie U no són prou excusa per gastar 350€ en una consola.